Soba Temizleme

Soba Temizleme

Katı ve sıvı yakıtlı kalorifer ve soba bacalarının kışa girmeden ve kış ortasında olmak üzere yılda 2 defa temizlenmesi gerekmektedir. Yapılan temizlik sonrası yakıt daha randımanlı yanarak tasarruf sağlanır, çevreye atılan karbonmonoksit oranı düşer. Özellikle soba bacalarının neden olduğu karbonmonoksit zehirlenmeleri önlenmiş olur. Baca yüzeylerinde ziftlenmeler önleneceği için baca tutuşmasının sebep olacağı yangınlara karşı da tedbir alınmış olur. Kalorifer bacalarının yanı sıra kazan alev borularının temizlenmesi, kazanla baca arasındaki yatay duman kanallarının da temizletilmesi de ihmal edilmemelidir.

Soba kurulum ve temizleme

Soba yakıldığında içerisinde bulunan odun ve kömürler yandıkça küle döneceklerdir ve alt kısmında küller birikecektir. Kül birikmesi içerisine attığınız odun ve kömür miktarına göre değişkenlik gösterecektir. sobanız yanarken belirli saatlerde bir küllerini bir çöp kovası içerisine boşaltmayı unutmayın. 

Yakıtlar yanarken ortamın oksijenini de tükettiğinden, sık sık havalandırılmalıdır. Uykudan önce sobalar söndürülmelidir. Baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yanan soba söndürülmelidir.nı ve borusunu temizleyip kenara koyar. Bacanın temizliği ile pek ilgilenmez. Halbuki sobaların sağlıklı yanabilmesi için bacaların çekişinin iyi olması gerekir. Bu nedenle, bacalarda zamanla oluşan çatlak ve delikler kontrol edilerek iyi havalarda bu tür onarımlar mutlaka yapılmalıdır.

 Baca çekişinin azalmaması bakımından, bacaların mümkün ise, komşu yüksek binalardan en az 6 metre uzaklıkta yapılması ve ait olduğu bina mahyasının en az 0.8 metre üzerine kadar çıkarılması gerekir. Kazana ait baca duvarları 500 °C sıcaklığa dayanıklı olan malzemeden yapılır ve yapılmasında delikli tuğla ve briket kullanılamaz.

Soba Temizleme

  •  Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenme ve yangınlara neden olduğunda, sonbahar ve kış aylarına girerken baca temizliği yaptırılmalı; kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde 3 ayda bir temizlettirilmelidir.

  • Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Aksi durumda rüzgârlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar geri tepilerek zehirlenmelere yol açar.

  • Bacalar çatıdan en az 1 metre yüksek yapılmalıdır. Özellikle başlıksız bacalar binalar arasında kalmamalıdır.

  • Sobalarda kaliteli yakıtlar kullanılmalıdır. Sobanın alt kısmında ve yakın çevresinde yanıcı malzeme bulundurulmamalıdır

  • Soba alırken mutlaka TSE’ye uygunluk belgeleri aranmalıdır.

  • Banyo ya da yatak odalarına soba monte edilmemelidir. Sobalar tavandan, duvarlardan ve diğer eşyalardan emniyetli bir uzaklıkta olmalıdır. Soba üzerine ve yakınına çamaşır asılmamalıdır.

  • Sönen sobalara yanıcı ve parlayıcı sıvı dökülmemelidir.

  • Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.

  • Soba odanın içinde en uygun yere yerleştirilmeli, sobaya yanıcı olmayan bir maddeden altlık kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca az dirsek kullanılmalı, boru, bacayı daraltmamalıdır. Soba, dirsek ve eklem yerleri duman sızdırmamalı, eklem yerleri birbirine uygun bir şekilde geçirilmelidir.

  • Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacaların çekişi düşer

Alp Baca Temizleme

Her yıl onlarca insanımız soba, şofben ve bacalardan kömür ve doğal gaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır.Her türlü ihtiyaç için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

[pvc_stats postid="" increase="1" show_views_today="1"]

Fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçiniz.

Call Now Button